Toepassen en effecten

Het woord tactiel betekend “ voelbaar, tastbaar “. Als we hierover praten hebben we het eigenlijk over verschillende sensaties die door de huid gevoeld worden, en het effect op een persoon.

In de huid zitten receptoren voor aanraking, druk, vibratie, pijn, warmte en koude. Als de huid zacht en constant gestimuleerd wordt door een strelende aanraking, worden verschillende van deze receptoren geactiveerd. Hun informatie gaat van het zenuwnetwerk naar de hersenen en bereiken daar het systeem dat alles coördineert. Er komt oxytocine vrij. De uitwerking op een persoon is direct waarneembaar.

Het toepassen van Tactiel Stimulering

De behoefte van aanraking vermeerdert in geval van ziekte, verwondingen en handicaps. Tactiel Stimulering wordt toegepast op kinderen en volwassenen met een lichamelijke- of een verstandelijke handicap en opgedane hersenschade.

Hierbij kun je denken aan de gevolgen van ongelukken, een beroerte, etc. Ook met andere patiëntengroepen zijn zeer goede resultaten bereikt, zoals met autisten (verbetering van contact), dementen (vertraging van het ziekteproces), spasticiteit (ontspanning en verlichting van de pijn) en hyperactieve kinderen (meer rust en een beter leervermogen). Maar ook bij ADHD, en pesten op school is deze methode toepasbaar. Tevens is deze methode ook een belangrijk hulpmiddel in de palliatieve zorg. Tactiel Stimulering is een behandelwijze voor iedereen, het zorgt voor diepe ontspanning en een verhoging van kwaliteit van leven.

Het effect van Tactiel Stimulering

ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel;
verbetert het lichaamsbewustzijn;
versterkt de band tussen ouders/kinderen/partners;
verbetert communicatie;
herstellen van de maag- en darmfunctie;
verbetert de immuniteit (afweer mechanisme);
verlicht pijn;
creëert kalmte en rust.