Braingym oefeningen

Er zijn 3 soorten oefeningen, die aan het begin van de dag, of tussen de activiteiten door, gedaan kunnen worden:

Eenvoudige bewegingen, waarbij de linker- en de rechterkant van het lichaam samenwerken; ter bevordering van de onderlinge coördinatie tussen beide hersenhelften en de rest van het lichaam (bijvoorbeeld oog-handcoördinatie).
Verschillende massagepunten op het lichaam; voor een goede energie-uitwisseling tussen brein en zintuigen en om de motivatie te stimuleren. Ook goed voor het regelen van stress en om goed bij jezelf te kunnen blijven.
Spierverlengende oefeningen (bekend van warming-up en cooling-down); voor een goed concentratievermogen.

Oefeningen op muziek en in speelse werkvormen, worden door de meeste kinderen met plezier en enthousiasme uitgevoerd. Volwassenen die zichzelf letterlijk in beweging zetten, merken dat ze meer energie krijgen en meer gemotiveerd zijn om figuurlijk in beweging te komen.

Het bewegen moet wel uit vrije wil gebeuren. Als er sprake is van stress, door dwang of bijvoorbeeld schuldgevoel, heeft de beweging geen positief effect op de aanmaak van nieuwe cellen. Daarom is het van belang dat de gekozen lichaamsbeweging als leuk of prettig ervaren wordt. Dat komt soms pas na het overwinnen van enige weerstand!

Een duidelijk signaal voor de mens: ‘hoe meer beweging, hoe beter het leren’.
Maar ook: door gebrek aan beweging kunnen leerproblemen ontstaan.

Onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk het is om genoeg (veel!) water te drinken. Water kan –in tegenstelling tot andere dranken- direct opgenomen worden door het lichaam. Dat kost geen extra energie en is goed voor het gehele systeem. Het bevordert gezonde chemische processen in het lichaam, maar zorgt ook voor een goede geleiding van de zenuwimpulsen via het zenuwstelsel. Dat is nodig voor optimale samenwerking tussen beide hersenhelften en coördinatie met het lichaam (ogen en oren, handen en voeten).

Water is nodig om gemakkelijk te leren!

Heeft u belangstelling?
Maak dan gerust een afspraak voor een kennismaking.