De tape

Sinds mei 2006 ben ik actief als sportmasseur en lid en geregistreerd licentiehouder van de Vereniging Opleidingsinstituten Sportmassage (V.O.S.) In oktober 2006 heb ik mijn kennis en kunde vergroot door het behalen van het VOS diploma ‘Kinesio Taping’.

Kinesio Taping oftewel het Medical Taping Concept

Kinesio Taping vindt zijn oorsprong in Japan en werd ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

De Tape

Er wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape, met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor. De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. De tape kan zo een soort “tweede huid” vormen.

De tape wordt zodanig aangebracht dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaatjes groter wordt. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Bovendien wordt door de “liftende werking” de druk op de zenuwen minder.

De tape kan meerdere dagen worden gedragen en is waterbestendig. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Met dank aan Fysiotape te Enschede