Dit is tactiel stimulering

Tactiel Stimulering is een bewuste, gestructureerde aanraking die de huid activeert, ons eerste en grootste orgaan en gevoelsorgaan. Het is een neuropsychologische en neurofysiologische manier van behandelen.

Zo doe je het

De methode is gebaseerd op een natuurlijke manier vergelijkbaar met het insmeren van de huid. Er wordt gebruik gemaakt van veel plantaardige olie, dat is het meest huideigen. De strijkingen hebben een vaste volgorde om de methode herkenbaar te maken zodat het veilig en vertrouwd voelt. In aanvulling op de strijkingen houdt de methode ook verschillende gradaties van druk in, of het stil houden van de handen. In de regel worden de handen direct op de huid geplaatst, maar soms ook over de kleding heen. Het doel is de zenuwuiteinden in de huid, ons grootste orgaan, maximaal te stimuleren. Dat heeft allerlei positieve effecten. Het geeft diepe ontspanning en maakt stoffen vrij die pijnstillend werken en essentiële lichaamsfuncties reguleren.Tactiel Stimulering gaat uit van een uitgebreide kijk op de mens, gebaseerd op ervaring en onderzoek. Het wordt altijd toegepast in overeenstemming met de individuele behoeftes en gesteldheid.

Effecten van aanraking

Gestructureerde aanraking biedt mensen die weinig tot geen prettige ervaring hebben opgedaan met aanraking de mogelijkheid om de daardoor ontstane schade in te halen. Want dat er schade is door onvoldoende prettige gevoelservaringen mag duidelijk zijn.

In verpleeginsellingen moeten verzorgers vaak noodzakelijkerwijs handelingen verrichten die bij de patiënt tot afweerreacties leiden. Medische handelingen zijn zeldzaam aangenaam en doen de meeste mensen verkrampen, waardoor stress en dientengevolge pijn alleen nog maar verergeren. Daardoor is de dagelijkse verzorging zoals bijv. het wassen van patiënten vaak moeilijk. Wanneer op gezette tijden een programma als Tactiel Stimulering wordt gevolgd ontstaat tussen verpleegkundigen en patiënten een nieuw soort vertrouwen , waardoor voor beide partijen het stressniveau afneemt.

Zowel Zweeds als Amerikaans onderzoek door o.a. Prof. Kerstin Uvnas Moberg, Karolinska Institute en Tiffany Field, Touch Research Institute, Florida USA, , tonen aan dat aanraken leidt tot o.a. :

kalmte en rust;
verlichting van pijn;
verhoogde nieuwsgierigheid;
verlaagde agressiviteit;
verhogen van gewicht van te lichte kinderen en volwassenen;
verbetering vermogen tot communicatie;
verbeterd afweermechanisme;
verbeterde maag en darmfunctie;
verbetering van kwaliteit van leven.