Manuele lymfedrainage

Sinds mei 2006 ben ik actief als sportmasseur en lid en geregistreerd licentiehouder van de Vereniging Opleidingsinstituten Sportmassage (V.O.S.).In november 2006 heb ik mijn kennis en kunde vergroot door het behalen van het VOS diploma ‘Manuele Lymfedrainage’.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfeoedeem. Er wordt gewerkt met rustige huidverschuivingen met een “drukfase” en een “drukloze fase”. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaatjes vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. De drukloze fase geeft de lymfevaatjes weer de gelegenheid zich te sluiten, waarna de lymfe verder kan worden afgevoerd.

Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen.

Effecten

vermindering van zwelling;
genezing wordt versneld;
verbeterde aanvoer van bouwstoffen;
minder pijn;
spierfunctie verbetert;
bindweefselvorming wordt voorkomen.
Hoe ziet een behandeling met manuele lymfedrainage eruit

Altijd zal bij de eerste behandeling uitgebreid worden gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur, maximaal ca. 1,5 uur. Na enige tijd worden door de cliënt vaak lichte tintelingen gevoeld, ten teken dat er ‘iets gebeurt’ met het oedeem. Meestal is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk). Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Bent u op zoek naar een masseur?
Maak dan gerust een afspraak voor een behandeling.