Toegepaste kinesiologie

De spiertest die gebruikt wordt om diagnoses te stellen, is indirect overgenomen van George Goodheart, een chiropractor uit Detroit die vanaf 1964 de Toegepaste Kinesiologie ontwikkelde.

Zwakke spieren houden vaak verband met zwakke organen. Stimulatie van neurolymfatische reflexpunten kan deze problemen snel oplossen. Neurolymfatische reflexpunten bevinden zich onder meer in de kuiltjes tussen de ribben. Wanneer ze worden gemasseerd, bevordert dat de lymfedrainage in specifieke organen.

Aanraking van neurovasculaire reflexpunten op het voorhoofd en druk op de schedel heeft een positieve invloed op verzwakte spieren en bijbehorende klachten. Spiertests stellen ons in staat blokkades en verstoringen in de balans van meridianen, het chineze energiesysteem doeltreffend op te sporen. De balans kan worden hersteld door bepaalde acupunctuurpunten vast te houden of over een meridiaan te strijken. Het verband tussen spieren en meridianen vormt tegenwoordig de basis van de Toegepaste Kinesiologie.

Touch for Health ( een stukje geschiedenis)

Goodheart verbreidde zijn leer vooral onder chiropractors. Een van zijn meest enthousiaste studenten, de chiropractor John Thie, zag echter een grote markt in het verschiet liggen. Hij schreef de bestseller Touch for Health (1973) en richtte twee jaar later de Touch for Health Foundation op. Begin zeventiger jaren introduceerde hij deze methode als een systeem voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en hun naaste familieleden.
Iedereen kon leren hoe je 14 spieren en de bijbehorende energiekanalen moet testen en corrigeren. De spiertest bleek ook geschikt om voedingstekorten en allergieën op te sporen.

In Nederland werden de eerste beoefenaren, waaronder Coby Schasfoort en Yoka Brouwer, al in de jaren ’70 opgeleid. Inmiddels bestaan er tientallen soorten ‘gespecialiseerde’ kinesiologie, meestal ontwikkeld door Amerikaanse chiropractors en voormalige Touch for Health instructeurs die een eigen opleidingsinstituut en handelsmerk vestigden. Het boekje In balans met kinesiologie (Holdway, 1996) biedt een overzicht van diverse nieuwe methoden en ook op Internet is veel informatie te vinden.

De werking
De houding van ons lichaam wordt bepaald door spieren en botten. Spieren moeten met elkaar samenwerken om bewegingen mogelijk te maken en bepaalde houdingen te handhaven. Wanneer een van de spieren verslapt, moet de spier aan de andere kant, tegen wil en dank, verkorten. Het evenwicht wordt pas weer hersteld als de zwakke spier helpen versterken.

Spieren hebben een relatie met specifieke wervels uit onze wervelkolom. Deze zelfde wervels hebben ook relaties met bepaalde organen in ons lichaam en daarmee met de meridianen of energiebanen. Met de spiertesten uit de Touch for Health methode kunnen we een indruk krijgen van het energieniveau in de bijbehorende meridianen, en de daarbij horende organen.

Pijn in een gebied wordt vaak toegeschreven aan een te gespannen spier bij een gewricht. Meestal is de oorzaak een te zwakke spier aan de andere kant van hetzelfde gewricht, bijvoorbeeld bij rugpijn. Jarenlange behandelingen van deze verkrampte spieren biedt geen soulaas, de werkelijke oorzaak moet meestal gezocht worden aan de andere kant: te slappe buikspieren. Als je wat aan de slappe buikspieren doet gaat de rugpijn over, het evenwicht tussen de buik- en de rugspieren wordt hersteld.

De stress, die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken, werkt in op 3 belangrijke aspecten van ons lichaam:
de structurele kant organen, botten, gewrichten, spieren;
de chemische kant voeding, medicijnen gebruik, allergieën, luchtvervuiling;
de psychische kant emoties en gevoelen .
Alles wat we meemaken heeft invloed op alle drie de kanten, denk maar eens aan je eigen verdriet (psyche) wanneer je pijn hebt (structuur), waarna je een paracetamolletje neemt (chemie).

Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche of de structuur zit. Met behulp van de spiertest kan veel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam. Doel van de Touch for Health is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden.

Bent u op zoek naar een Touch for Health behandelaar ?
Maak dan gerust een afspraak voor een behandeling.